" Un padre es el primer y más importante maestro de un hijo, por eso la Ley "Que Ningún Niño Se Quede Atrás de 2001" reconoce el papel vital de los padres en la educación."
Margaret Spellings, Secretaria de Educación

RENDIMENT ACADÈMIC

En aquest racó hi trobareu alguns consells sobre com poder millorar el rendiment acadèmic. Tant si sou alumnes com a pares i mares, vos convit a llegir-lo i esper que vos pugui servir d'ajuda!

El primer que cal tenir en compte és que en el rendiment acadèmic hi influeixen tota una sèrie de factors molt diversos. Alguns d'aquests factors són:
  1. La pròpia capacitat de l'alumne o alumna
  2. La seva autoestima
  3. El seu interès
  4. El seu hàbit d'estudi, el qual ha estat adquirit des de petit
  5. Les tècniques d'estudi que es fan servir
  6. L'alimentació
  7. La son
  8. L'entorn familiar
  9. L'entorn social


CONSELLS PER MILLORAR L'HÀBIT D'ESTUDI
  1. Crear una rutina de feina i estudi. Per crear un hàbit és necessària la repetició.
  2. Habilitar un lloc (taula i cadira adequats) per a l'estudi. Cal cercar un lloc còmode, ordenat, agradable i amb llum natural.
  3. Evitar distraccions. Evitar que es sentin renous de fons (com la TV o gent xerrant), evitar l'ús dels mòbils o ordinadors si no són necessaris per a l'estudi, etc...
  4. Planificar i organitzar les tasques. Aquesta planificació s'ha de fer a distints nivells: trimestral, mensual, setmanal i fins i tot diari. Tenir un DINA3 a casa amb el calendari mensual pot ajudar en aquesta planificació. Aquest calendari podria estar penjat en un taulell d'anuncis al costat del lloc habilitat per a l'estudi. I en el dia a dia, crear un llistat del que han de fer aquell dia i en quin ordre ho han de fer, pot ajudar.
  5. Motivar. Fer veure el que estan avançant, pel que els hi pot servir el que fan, etc...
  6. Crear interessos. Parlar del futur i del que volen fer, de què els hi agradaría fer feina, etc...
  7. Practicar, practicar i practicar.


TÈCNIQUES D'ESTUDI

Existeixen moltes webs que ensenyen tècniques d'estudi, i a més, a l'aula, en temps de tutoria dedicarem algunes sessions a les tècniques d'estudi.
Així hi tot, vos deixo un enllaç a una web que parla sobre les tècniques d'estudi a secundària


HÀBITS NEUROSALUDABLES

Dormir les hores necessàries. En adolescents de 14-15 anys es recomana entre 8 i 9 hores diàries. La son té un paper important en la consolidació dels records.

Fer exercici físic
    1. Garanteix que el cor i les artèries es troben en perfectes condicions per a impulsar la sang cap als petits capil·lars que irrigen les neurones de l'escorça cerebral. 
    2. Permet una relaxació del lòbul frontal del cervell que és el que fa que el nin o nina estigui assegut i concentrat al llarg de la jornada escolar. L'esgotament del lòbul frontal pot suposar problemas de concentració.
    3. Disminueix els nivells en sang de cortisol (l'hormona de l'estrés).
    4. Fa que el cervell segregui BDNF, una proteína que facilita l'aprenentatge i el record de la informació.
L'alimentació
    1. El 25% dels aliments que introduïm a l'organisme estan destinats a metabolitzar-se en el cervell, per transformar-se en:
      1. Energía que permet prestar atenció, 
      2. Proteïnes que permeten construir noves connexions neuronals i per tant recordar, 
      3. Neurotransmissors que ens permeten sentir alegres o confiats.
    2. Una dieta neurosaludable és:
      1. Sana. És a dir, es seleccionen els aliments amb nutrients més sans. Per exemple, triar oli d'oliva abans que altres olis.
      2. Completa. Cal fer les 5 menjades diàries.
      3. Equilibrada. Cal seguir la pirámide nutricional. A continuació es presenten les piràmides recomenades per a nins i per a adults. Per la seva edat, entre 14 i 15 anys, s'hauria de fer una piràmide intermitja.
    3. Alguns aliments neurosaludables són:
      1. Les sardines o el salmó, per la quantitat d'acids grassos omega 3 que permeten millorar la concentració i la capacitat d'anàlisi i la velocitat de processament, i per la vitamina D que ajuda a mantenir un bon estat d'ànim i afavoreix l'aprenentage i el record.
      2. Les verdures. Totes les verdures són riques en vitamines. Les de fulla verda són riques en vitamines B6 i B12 que augmenten la memoria. Les verdures de color taronja són riques en vitamina A, un potent antioxidant.
      3. Les anous i  les ametlles són riques en lecitina, un dels principals components de l'acetilcolina, un neurotransmissor que accelera el pensament àgil.
      4. Els ous. Són rics en proteïnes i també tenen colina, que potencia el desenvolupament de la memòria.
      5. Les fruites. Les fruites aporten fructosa (un energitzant més potent que la glucosa) i vitamines que permetran sintetitzar neurotransmissors. A més, moltes d'elles com les mandarines, nectarines, pomes, melicotons, albercocs o raïm ofereixen a més un aport d'antioxidants que ajuda a prevenir el deteriorament intelectual. 

Berenar bé a casa
  1. Combinar hidrats de carboni i proteïnes prevé la pèrdua brusca de sucre que ocorre al començament de la jornada facilitant que puguin tenir uns bons nivells de concentració al llarg de la jornada escolar.
  2. Tots els adolescents necessiten sucre especialment quan estan cansats a mitjan dematí i mitjan horabaixa. Els sucres poden ser subministrats pels aliments de manera lenta i gradual, tal i com fan les galletes o els pans, i d'altres ho fan de manera més ràpida com les fruites o la mel. Lo ideal seria combinar aliments que donen energia de manera ràpida amb aliments que donen energia de manera lenta, i així es garantitza l'aport d'energia al llarg de tot el matí.
  3. No cal oblidar el lacti com a part fonamental del berenar
  4. Estudiar implica processar i emmagatzemar informació. Els aliments ideals són combinacions de cereals integrals i/o productes lactis sempre amb fruites. 
  5. En períodes d'exàmens la ingesta ha de ser rica en hidrats de carboni.

Combinar les hores d'estudi amb pauses i petits descans

Menjar en família
Aprofitar el moment per parlar, per demanar com ha anat el dia, per fer plans, etc...
I recordar sempre que amb l'exemple també s'educa!


No hay comentarios: